Κατάλληλο για όλους

Thursday, July 12, 2007

Από πότε υπάρχει ο άνθρωπος;

Αρχές Ιούνη.
Σε κάποιο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων, ακούω πως σε μια ανασκαφή, ανακάλυψαν ένα ανθρώπινο κρανίο, 300 χιλιάδων ετών, που το είχαν πυροβολήσει.
Το κρανίο. Ναι! Ο ρεπόρτερ έδειχνε την είσοδο και την έξοδο της σφαίρας, σ’ εκείνο το εύρημα.
Επειδή πολλά τρελά, ακούω, ανά καιρούς, στην τηλεόραση, είτε τα πιστεύω, είτε όχι, οπότε πρόχειρα, σκέφτηκα να πω μια γνώμη: όχι ως αναφορά, περί μερικών εκδοτών, που χαίρονται στ’ αλήθεια, να πουλάνε βιβλία, για το τέλος του κόσμου. Ή να κόπτονται ιδιαίτερα, για πατριωτικά θέματα, μα πολύ αμφιβάλλω, αν θα δέχονταν βιβλία νέων συγγραφέων. Επιχειρηματίες είναι. Τους κοστίζει λιγότερο από 1 ευρώ, να τυπώσουν το βιβλίο, το μοσχοπουλάνε, 10, 15, 20, 22 ευρώ. Οπωσδήποτε φυσικά, να είναι πάνω από 250 σελίδες, για να αξίζει, 15, 20, ευρώ!!
Θα πω από μέσα μου, τη γνώμη μου, για τους περισσότερους εκδοτικούς οίκους –έτσι κι αλλιώς, έχω αναφερθεί πολλάκις, στην κατάντια τους, να παραστήσουν τους σωτήρες της Ελλάδας. Που έτσι και πατώσει κάποιος από αυτούς, ο/η συγγραφέας, αδυνατεί να επανεκδώσει κάποιο βιβλίο του/της, γιατί κάποιος ατάλαντος εκδότης, απέκτησε με το έτσι θέλω, τα πνευματικά δικαιώματα. Εξάλλου, οι περισσότεροι εκδότες, μπακάληδες είστε. Μεγαλοπιάνεστε. Κορδώνεστε δίπλα στους συγγραφείς, σα παγώνια, που αντί για φτερά, έχετε καθρέφτες.
Μπουρδολογίες διάφορες έχω ακούσει σε τηλεοπτικά κανάλια, παραμυθιάζοντας μας, για κούφια γη, ότι περιστρέφονται οι αρχαίοι μας ναοί. Δίνουν βάση στα ευφυολογήματα κάποιου αρχαίου ποιητή, ο οποίος, το πιο πιστευτό, να τα είδε όλα αυτά, στον ύπνο του, λιγότερο δε, χτίζοντας τα στο νου, με τη φαντασία. Και άλλες αηδίες για αρχαία υπερόπλα, ατλαντίδες, κι ότι άλλο βάζει ο ανθρώπινος νους. Αναφορές σε τηλεοπτικά πλατό, ούτε καν ως ποιητική αδεία. Θεωρίες συνεχώς. Εξηγήσεις διάφορες. Αδιάφορες κατ’ εμέ, χωρίς αποδείξεις. Κάθε τόσο νέα βιβλία. Έχουν στο ένα, τα πάντα για μια περίοδο. Μετά τυπώνουν άλλο, από διάφορες χρονικές περιόδους, με ένα είδος στοιχείων. Ώπ, καυχώνται, πως λένε κάτι καινούριο. Μας περνάνε για κορόιδα. Αναρωτιέμαι αν εκείνο το κρανίο, που αναφέρθηκε ως ανθρώπινο, αν ήταν ας πούμε Homo sapiens, Homo erectus (αν τα γράφω σωστά), Νεάντερνταλ, προιστορικό. Επειδή αρκετοί πιστεύουν στην εξέλιξη του ανθρώπου ανά τους αιώνες, ως την τελική του μορφή, έως πριν 4 ή 5 χιλιάδες, χρόνια.
Στο Κεντάκι των ΗΠΑ, λέει, υπάρχει ένα μουσείο, όπου αναπαριστούν σκηνές, τοποθετώντας ανθρώπους, δίπλα σε δεινόσαυρους –με τη σημερινή μας ανατομία. Συλλογίζομαι μήπως η γη είναι ένας ακόμη δοκιμαστικός σωλήνας, του Θεού, ο οποίος Θεός, κάθε τόσο που ο άνθρωπος, αν παραδεχτούμε όλα τα προηγούμενα, φτάνει σε ανώτατα τεχνολογικά επίπεδα, ο Θεός κουνά τη γη, καταστρέφοντας τη. Κατά το γνωστή αναφορά, τότε που ο άνθρωπος έχτιζε τον πύργο της Βαβέλ, ο τριαδικός Θεός, φοβήθηκε, μήπως γίνει ποτέ, το σαρκικό ον! ίσο, μ’ Αυτόν, χωρίζοντας την γλώσσα εκείνης της εποχής, σε περισσότερες. Αυτή είναι η παράνοια της θρησκείας, που αρκετοί θα ερμήνευαν τούτη τη γνώμη, ως βλασφημία. Απλά γιατί έχουν παρωπίδες, δεν θέλουν ούτε για πλάκα, να αναλύσουν λίγο, πως μπλέξαμε έτσι, να μας απειλεί ο Θεός, πως θα μας στείλει, στην κόλαση, και άλλες ανοησίες περί τάλαντων –χαρισμάτων, ταλέντων- που δίδονται από τον Θεό, άραγε γιατί, αφού Εκείνος, τα θεωρεί άχρηστα. Χιλιομασημένες αναφορές, για να δικαιολογείται ο άνθρωπος, πως μπλέξαμε έτσι. Αν μας λέει ο Θεός, την αλήθεια, ή υπάρχουν κι άλλοι πλανήτες, ως δοκιμαστικοί σωλήνες.
Όλοι αυτοί οι –μπιπ- της τηλεόρασης, που χαίρονται όταν προβλέπουν στα ..βιβλία.. τους, το τέλος του κόσμου. Έτσι, ακόμη και για τιμωρία των ανθρώπων, επειδή μια χούφτα, ελέγχουν, τις τύχες, δισεκατομμυρίων.
Να θεωρείται φυσικό, τη στιγμή που πεθαίνει ένας άστεγος, άλλος να έχει 50 Porsche, άλλος, 70 δισεκατομμύρια, δολάρια, περιουσία. Να απορείς, τι γίνεται τέλος πάντων: να βρίσκονται χρήματα, σ’ ένα κράτος, για να μπαίνουν αυξήσεις στο μισθό των Βουλευτών, ή να διπλασιάζονται αυτοστιγμεί, των δικαστικών, και μια ολόκληρη δεκαετία, να μη δαπανούν καθόλου χρήματα, για την προστασία των δασών.
Έχουν τρελαθεί οι άνθρωποι. Χάζεψαν. Άλλη θέλει υπηρέτρια, άλλοι δυναστεύουν ορισμένους, χωρίς λόγο. Καμιά μουσική παιδεία. Ανάγκη περισσότερο για φαντασίες, παρά για κοινωνική ειρήνη. Ότι και καλά, μας δημιούργησαν εξωγήινοι, οι οποίοι, επίσης και καλά, χτίσανε π.χ. τις πυραμίδες. Ή ότι βοηθούσανε εξωγήινοι, σε μάχες των αρχαίων Ελλήνων. Φαντάζομαι οι σπουδαίοι δημιουργοί μας! οι εξωγήινοι, θα πυροβόλησαν εκείνον τον άνθρωπο, των 300 χιλιάδων ετών. Μάλλον από πείσμα, που τόλμησε το καημένο ανθρωπάκι, να πάει κόντρα στον μέγα βοηθό, παύλα θεό, εκ του σύμπαντος, ερχόμενο.
Είπαμε, φαντασίες, να πουλάνε βιβλία.
Δεν μπορούνε να αφήσουν ήσυχα, τα κείμενα των αρχαίων ποιητών μας, δημιουργήματα στο δικό τους χρόνο.
Έτσι κι αλλιώς, ο άνθρωπος είναι αδύναμο ον, από μόνο του. Όχι τόσο σωματικά, περισσότερο ως προς την αντίληψη ή τις γνώσεις του, ή ανάγκη να προστατεύει τη γη που τον διατηρεί ζωντανό. Τα βλέπουμε όλα ως διακοσμητικά στοιχεία. Ακόμη και τα δέντρα. Που να καταλάβουμε, ότι παράγουν οξυγόνο. Πως.
Ανακατεμένο μυαλό, νόηση. Ανάγκη για κατοχή γυαλιστερών ειδών, προς χρήση. Μπουζουκοτράγουδα. Γύμνια. Ένα προϊόν ο άνθρωπος. Ο τωρινός sapiens, βρίσκει ασφάλεια, μόνο στη φαυλότητα. Και στο χρήμα –η περίφημη ασφάλεια, των γυναικών: θα το παρατηρήσετε, ενόσω δεν εκδηλώνουν την αγάπη τους, για το ταίρι τους, εμπρός στους άλλους. Για να διακρίνετε οι νεότεροι, ποιες παντρεύτηκαν από συμφέρον, για να προφυλάσσεστε οι μελλοντικοί γαμπροί.

Γεράσιμος Μηνάς 2007

0 Comments:

Post a Comment

<< Home