Κατάλληλο για όλους

Friday, February 16, 2007

Το πρότυπο του λεπτού ανθρώπου

Πιθανόν να ανήκει στην ίδια κατηγορία ρατσισμού, κρίνοντας τους άλλους από τα ρούχα που φοράνε. Αν θα τους αποφύγουμε, επειδή έχουν ντυθεί με τα καθημερινά, με τα οποία περιφέρεται κανείς, στην πόλη, για δουλειά ή χουζούρι. Όταν λέω «αποφύγουμε», εννοώ, το σύνηθες που συμβαίνει, όταν αναζητούν οι νέοι, ταίρι. Αφού όπως φαίνεται, πρέπει να κινείσαι έξω, σα να κατευθύνεσαι να δεις κάποια ταινία ή να παρακολουθήσεις μια θεατρική παράσταση. Ή οπουδήποτε πρέπει να έχεις κάτι ελκυστικό πάνω σου. Αν είστε και λεπτοί, ακόμη καλύτερα, κατά το σύνηθες, αφού αισθάνεστε άνετα σε medium ρούχα, που παρουσιάζουν κάτι κομψό, άρα ελκυστικό;
Εμπρός στον καθρέφτη, ο οποίος σου “εξηγεί” αληθοφανώς, πως είσαι. Μόνο που δεν έχει μιλιά, να συζητήσει όλα εκείνα τα οποία βιώνουν οι γύρω, επειδή ετούτος ο καθρέφτης, έχει μόνο ένα αφεντικό. Δεν γνωρίζει για ζευγάρια κάποιας ηλικίας, που είναι ακόμα ερωτευμένα, και σ’ εμάς τους νεότερους, λίγο μας προκαλεί να χαιρόμαστε, γιατί μας φαίνεται αξιοπερίεργο. Παρομοίως η όψη ζευγαριών με παραπανίσια κιλά. Επίσης κοιτάς ένα συνομήλικο σου άτομο, που έχει αφήσει τον εαυτό του, κι αυτόματα σκέφτεσαι μέσα σου: γιατί έτσι; Που να πάει ο νους, τι μπορεί να περνάει.
Μετά θυμάσαι τον καιρό που ήσουν ελαφρύτερος, το χρονικό διάστημα που προσπαθείς, με στερήσεις πλέον, να μοιάσεις στο καλούπι των ανθρώπων που δείχνουν, πως δεν έχουν ίχνος λίπους πάνω τους. Δεν κάνεις γυμναστική, τουλάχιστον το παρουσιαστικό σου να είναι λεπτό. Μήπως και χωρέσεις σ’ εκείνα τα στενά ρούχα που σου άρεσαν. Ή στα παπούτσια που φόρεσες σε κάποιο γάμο, κι αν είναι δυνατόν, συλλογίζεσαι, να παχαίνουν εξίσου, και οι πατούσες. Άρα γι’ αυτό, σε χτύπαγε ένα ορισμένο ζευγάρι παπούτσια. Αντίστροφα ταχύτατα προς τα πίσω, να χάσεις κιλά. Που είναι και το πιο επικίνδυνο, επειδή πολύ εύκολα, αγγίζεις τις ανορεξικές στάσεις, διατροφής, πιστεύοντας πως δεν έχεις ανάγκη, τροφής. Αφού δεν σου ‘ρχεται όρεξη να φας οτιδήποτε. Όταν βέβαια δεν υπάρχει πρόχειρο φαγητό στο σπίτι, που δεν απαιτεί, κιόλας, κόπο, σε άλλη περίπτωση, να βάλεις κατσαρόλα στο μάτι, περιμένοντας. Έ, λίγο ψωμί, τυρί. Καμιά σοκολάτα. Το παστίτσιο της μαμάς. Έτσι, να περάσεις τη μέρα, παραπλανώντας τις απαιτήσεις του στομαχιού. Μια μη ισορροπημένη διατροφή. Μια τάση να είμαστε επιθετικοί, έναντι της αποτοξίνωσης του οργανισμού, έστω για μια μέρα, επειδή θα βαπτίσουμε τούτη τη πράξη, ως νηστεία. Κάτι δηλαδή, θρησκευτικό.
Ο οργανισμός όμως, έχει ανάγκη από αποτοξίνωση. Και, από υγιεινή διατροφή, ώστε να μην απορούν οι νέοι που περνούν έξω από ΙΚΑ, γιατί τόσες ουρές; Ε βέβαια. Αφού ως νέος, έκανες καταχρήσεις, πίστευες ότι ο οργανισμός σου δε θα σε πρόδιδε;
Που να βρεις λίγο χρόνο να σκεφτείς, άντε μια μέρα την εβδομάδα, θα ξεκουράσω τον ταλαίπωρο τον οργανισμό μου, που του ρίχνω μέσα, ποτά, αναψυκτικά, πρόχειρο φαγητό και ότι άλλο χημικό ως τροφή, πλασάρεται.
Ακούς παράλληλα, διάφορα αντιφατικά, όπως: όταν κάνεις δίαιτα, χάνεις μυϊκό ιστό. Άλλος λέει, χάνεις λίπος, μόνο βέβαια με άσκηση. Ή έστω να περπατάς καθημερινά. Η λιτοδίαιτη υγιεινή διατροφή, είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας, απέναντι σε κρίσεις του οργανισμού, μεγαλώνοντας. Όπως να πρέπει να αφαιρέσει κάποιος, τη χολή. Να φοβάται για πίεση, πόνους στη καρδιά. Μετά, φυσικό είναι να συστήνει ο γιατρός, δίαιτα. Και άντε να το πάρεις απόφαση, όντας 45, 50, ετών. Με Α παραπανίσια κιλά. Που ορισμένοι, σε στυλ αστείου, ονομάζουν, γουρουνόπουλα που “κουβαλάς”, ως υπέρβαρος. 3, 4; Πόσα κιλά είναι; 40; Αρκετό βάρος, πάντως.
Επιβαρύνεται ο οργανισμός, με μερικά παραπανίσια κιλά, και φυσικά χρειάζεται προσοχή, αλλά το παν είναι να αισθάνεσαι καλά με το σώμα σου, κι όχι υπερβολές με την έλλειψη σε τροφή. Όλα χρειάζονται, απλά σε μικρές ποσότητες, κι όχι φαγητό το βράδυ επειδή μεταβάλλεται σε λίπος. Άλλο αν η κατανάλωση τροφή, φέρνει υπνηλία. Ίσως να είναι ένας λόγος για να κατευνάζεις το άγχος, αμφιβάλλω όμως αν έχει αποτέλεσμα.
Να αισθάνεσαι καλά με τον εαυτό σου, ότι κι αν σημαίνει αυτό. Εξάλλου ο καθένας συνηθίζει με χ ψ τρόπους στο πως φαίνεται ή ποιοι είναι το πλάνο ζωής, γύρω από το οποίο, στρέφεσαι. Σε μερικά αρνητικά πράγματα. Είτε είναι η εξάρτηση από το φαγητό ή από συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων. Του τύπου ας πούμε: γυναίκα απολογείται, «γιατί τραβάω όλους τους άχρηστους;». πιθανόν γιατί είσαι ρατσίστρια με άτομα που δεν έχουν το χούι να κυκλοφορούν καθημερινά, κομψοί, ολοένα. Ενώ ξέρεις ότι είναι ποιοτικοί.
Γεράσιμος Μηνάς 2007

0 Comments:

Post a Comment

<< Home