Κατάλληλο για όλους

Tuesday, February 05, 2008

Φρέσκα PC GAMES




Και τώρα λίγα λόγια για PC GAMES με τα οποία ασχολήθηκα τον τελευταίο καιρό, μετά το περσινό μου άρθρο: Για PC GAMES, ο λόγος, και παραλειπόμενα.

Ξεκινώ με το CRYSIS –αγορασμένο- το οποίο ολοκλήρωσα χτες –23 Γενάρη. Στο επίπεδο δυσκολίας, Normal.
Καταρχήν θα ήθελα η υπόθεση να μην εξελισσόταν σε νησί, ξανά, όπως στο FAR CRY -της ίδιας εταιρείας. Αλλά γι’ αυτό που θα γινόταν, παρακάτω, στο παιχνίδι, CRYSIS, εντός ηπείρου, θα είχε πιο άμεσα και καταστροφικά, αποτελέσματα. Που θα ανάγκαζε το παιχνίδι να τερματιστεί αμέσως.
Γιατί το λέω αυτό.
Επειδή η υπόθεση διακόπτεται απότομα. Αφού το παιχνίδι είναι το πρώτο απ’ ότι φαίνεται, μιας σειράς CRYSIS, τίτλων. Δεν σας το είπε κανείς ? έ ? Ούτε κι εμένα.
Το θέμα είναι: μυρίστηκα την ..κομπίνα.. από τη στιγμή που έφτασε γρήγορα, η υπόθεση, στο βουνό, που μέσα του ήρθαν-ζούσαν οι εξωγήινοι, όπως αναφέρεται στον πρόλογο-βίντεο.
Δυσκολία ?
Το παιχνίδι, είναι της υπομονής, αν εννοείτε, το: της υπομονής.
Δράση έχει, αλλά συνήθως πρέπει να τα κάνετε όλα, μόνοι σας.
Θα μου πεις, παιχνίδι που σκοτώνεις είναι. Τι περίμενες ?
Περίμενα να μην τελειώσει τόσο γρήγορα. Για software που πιάνει στον σκληρό δίσκο, 7,2 GB. Επανέρχομαι σ’ εκείνη την παλαιά μου γκρίνια, γιατί δεν μιμούνται την κίνηση σε όλο το χάρτη, αμέσως, όπως στο τελευταίο GTA. Παρά πρέπει να περιμένεις να φορτώσει η μνήμη, το νέο χάρτη.
Μπορώ να πω, πως το νέο στοιχείο της στολής, με τις ιδιότητες της, όντως βοήθησε αρκετά στο CRYSIS. Παρόλο που έχει τόση μικρή διάρκεια παιξίματος, αυτός ο τίτλος. Δυστυχώς. Οι αντίπαλοι ακόμη και στο normal, είναι ικανοί να σε ξεκάνουν, και μαθαίνουν απ’ όσο κατάλαβα, αφότου ξαναπαίξεις ένα σημείο. Τα βίντεο του παιχνιδιού είναι πολύ καλά, όπως και τα γραφικά (Δεν ξέρω, πόσοι από εσάς, έχετε Directx 10, στο κομπιούτερ σας, και αν καταλάβατε διαφορά. Εγώ έχω το 9, ακόμα. Και περίμενα καλύτερα γραφικά από το FAR CRY).
Κλείνοντας θέλω να πω: το παιχνίδι αξίζει, παρόλη τη χ ψ δυσκολία, που θα πρέπει να εννοήσετε, μόνοι σας. Της υπομονής, είπαμε. Αυτό όμως το ξαφνικό τελείωμα του παιχνιδιού, εμένα μου άφησε μια χ ψ απογοήτευση. Τι στο καλό δεν χώρεσε σε 7,2 GB. Τέλος πάντων. Να δούμε πότε θα βγει η συνέχεια, αν και αμφιβάλλω ότι θα δώσει κανείς, σημασία. Γνώμη μου. Που ίσως θα ‘πρεπε να προσέξουν οι εταιρείες παραγωγής, όταν υπερ-διαφημίζουν, έναν τίτλο.
Τελευταίο σχόλιο για το CRYSIS: αν η υπόθεση του δεύτερου τίτλου, σε σειρά CRYSIS, θα είναι σε περιβάλλον ψύξης, μες τον εξωγήινο θόλο, στο νησί, θα είναι εξαιρετικά αντιπαθητικό να παίξεις. Γενικά το παιχνίδι, τώρα που το σκέφτομαι, φαντάζει πολύ λίγο. Όχι προχειροφτιαγμένο. Πολύ λίγο. Ακόμη και η αντιπαράθεση αυτή, με εξωγήινους: μηχανικά και σαρκικά –μες το βουνό- είδη, μου φαίνεται, χωρίς φαντασία. Ετοιμαστείτε πάντως, για εκπλήξεις, όσον αφορά τους εχθρούς.
Ο προτελευταίος, ειδικά, τον σκοτώνετε από τύχη και μόνο. Όσοι καταφέρουν να φτάσουν ως εκεί. Αυτά.



Περνάω τώρα στο CALL OF DUTY 4, το τελευταίο, ξέρετε, -το οποίο είχα νοικιάσει, για να δω, γιατί τόσος ντόρος. MODERN WARFACE λέγεται ?
Έμεινα με το στόμα ανοιχτό, τόσο με τα βίντεο του παιχνιδιού, ως το σημείο που το έφτασα, όσο και με τους χαρακτήρες, πως κινούνταν, με αληθοφάνεια, τα γραφικά, λες και είχαν βάλει ηθοποιούς. Τόση φυσικότητα.
Το έφτασα ως το σημείο που πρέπει να πας στο Τσερνόμπιλ, με έναν άλλο σκοπευτή, ο οποίος τραυματίζεται, και ενώ τελειώνοντας η πίστα, αυτός πυροβολεί τους εχθρούς σε κοινή θέα, απέναντι τους, οι αντίπαλοι σου, κυνηγούν μόνο εσένα, ρίχνοντας σου, απανωτά, χειροβομβίδες !!! Μόνο σ’ εσένα !!!
Πήγα να τα …καταφέρω, την πρώτη φορά, αφού πρέπει να τον πας εσύ στο ελικόπτερο που έρχεται να σας σώσει, αλλά… Load και ξανά Load, σε ένα κιόσκι που είχα κρυφτεί για να αποφύγω τις χειροβομβίδες, περιμένοντας το ελικόπτερο, ως να σιχτίρω το παιχνίδι, επιστρέφοντας στο video club, το παιχνίδι. Δυστυχώς.
Το νέο στο παιχνίδι που με εντυπωσίασε επίσης, είναι τα σκυλιά των εχθρών που τα στέλνουν πάνω σου, τρώγοντας σε!! με τα δόντια τους.
Μου είχαν πει, πως το παιχνίδι έχει μικρή διάρκεια παιξίματος, αλλά αμφιβάλλω. Αφού πρέπει να μαζέψεις στοιχεία από υπολογιστές σε αποστολές, και ως το σημείο που το έφτασα, ικανές ώρες παιξίματος, ήταν δύο ή τρεις οι προσβάσεις σε υπολογιστή. Άρα είχε αρκετό χρόνο ακόμα, παιξίματος. Μπορεί.
Τώρα, ανάλογα με την εμπειρία μας, σε τίτλους που …ξεπαστρεύεις, άλλους, εκδηλώνει ο καθένας, το βρισίδι –χαμογελώ- αντιδρώντας στη δυσκολία, κατά το παίξιμο. Πάντως το COD4, σε βοηθά σε αυτό.



Περνώ στη συνέχεια, με το DIRT –νοικιασμένο ξανά- το παιχνίδι RACING, το οποίο έχει σοβαρό πρόβλημα όταν κάνεις save, αφού όταν επιστρέφεις, δεν μπορεί με τίποτα να κάνει Load. Δεν ξέρω αν το πρόβλημα λύνει το patch που κυκλοφορεί. Αναγκάστηκα λοιπόν να παίξω γύρω στις 4 ώρες, συνεχώς, προκειμένου, επιλέγοντας πίστες και μαζεύοντας πόντους, να φτάσω ως το τέλος. Όχι βέβαια πως το τελείωμα του παιχνιδιού, σε αποζημιώνει (ένα τέλος ανάλογο, του: TOCA 3). Μπα, του κάκου.
Αν δεν μάθετε από φίλους, ότι patch, έχει λύσει το πρόβλημα που δεν μπορείς να κάνεις save, ΜΗΝ αγοράσετε το παιχνίδι.
Στα θετικά, τώρα: ωραία γραφικά, αν και σε επίπεδα pro για περισσότερα χρήματα, ώστε να αγοράζεις πιο εύκολα, αυτοκίνητα, είναι πιο δύσκολη η νίκη –ορισμένες πίστες, δεν λειτουργούν με προηγούμενα αμάξια. Πιο εντυπωσιακή είναι η πίστα με την τελευταία ανάβαση, όπου από κάτω είναι γκρεμός. Αν έχετε δει ένα βίντεο σε εκπομπές από την διαδρομή αυτή, με μεγάλη ταχύτητα, στο χωματόδρομο, κάπου στην Αμερική, νομίζω, είναι.
Το παιχνίδι θα μπορούσε να είχε περισσότερες πίστες, για τα 10 ή 11 GB, αν θυμάμαι καλά, που ζητά στον σκληρό δίσκο. Οι χώρες που έχει, Γερμανία, Αγγλία, Ιαπωνία και Ισπανία, αν θυμάμαι, ξανά, καλά, είναι λίγες. Ξανά αναφερόμενος στα τόσα GB που ζητά το παιχνίδι ως αποθηκευτικό χώρο, στον σκληρό δίσκο. Ούτε οι κόντρες, ένας προς έναν, δεν αποζημιώνουν –γνώμη μου. Τόσες διαδρομές με τόσο ελάχιστους θεατές. Ένα ακόμα αρνητικό, του συγκεκριμένου τίτλου.
Απαιτήσεις τώρα, σε υπολογιστική ισχύ –όπως και στο CRYSIS- θα υπάρξουν προβλήματα σε κομπιούτερ που αγοράστηκαν, ας πούμε, το 2005, χωρίς ορισμένες αναβαθμίσεις. Ακόμα και περσινές. Για αξιοπρεπή κίνηση, στα γραφικά. Η πρώτη πίστα στο DIRT, είναι πολύ βαριά σε απαιτήσεις.


Σειρά έχει το TIMESHIFT –αγορασμένο. Χμ, τι να πω γι’ αυτό το παιχνίδι ?
Ότι παίζεις, μακράν ώρες, από το CRYSIS. Ότι οι εκπλήξεις δεν λείπουν, σε σημείο να πρέπει να σκεφτείτε στο TIMESHIFT, πως θα συνεχίσετε σε συγκεκριμένα σημεία, βάζοντας την εξυπνάδα σας σε λειτουργία, χρησιμοποιώντας το σύστημα χειρισμού του χρόνου, στο παιχνίδι.
Φορές νόμιζα πως δεν υπήρχε περίπτωση να συνεχίσω, όπως σ’ εκείνον τον πρώτο έλικα, που είναι ο μόνος τρόπος –θέτοντας τον χρόνο σε αργή κατάσταση- να βοηθηθείς να περάσεις απέναντι, αφού από κάτω είναι αβαθής γκρεμός. Δεν θα σας πω άλλα TIP για το παιχνίδι. Μόνο αν κολλήσετε –και θα συμβεί αυτό- και θεωρείτε αδύνατο να συνεχίσετε, ελάτε να με ρωτήσετε. Φορές, με κάποιες κινήσεις που έκανα, κατάφερνα τα φαινομενικά αδύνατα.
Το παιχνίδι λοιπόν, παίζεται για ώρες και ώρες. Πάνω από 24, όντως. Προσωπικά πρέπει να το τελείωσα σε 3 ή 4 ημέρες, με εντατικό παίξιμο. Τόσο καλό είναι το παιχνίδι. Τα βίντεο είναι κινηματογραφικής ποιότητας, ορισμένα, αν θυμάστε την ατμόσφαιρα του BRADE RUNNER –που απορώ γιατί η τηλεόραση δεν προβάλλει.
Το τέλος του παιχνιδιού αν και κρατάει λίγο, για να καταφέρετε να ολοκληρώσετε το TIMESHIFT, σας ενημερώνω πως ο θάνατος του ήρωα, θα είναι συχνό θέαμα. Γενικά πατάτε συχνά το πλήκτρο που σώζει το σημείο που βρίσκεστε.
Τώρα που το θυμάμαι, πολύ πίσω θα ήταν, είχα ασχοληθεί με ένα DEMO, του συγκεκριμένου παιχνιδιού, και μου άρεσε. Ή το παιχνίδι είναι επανέκδοση ή άργησε πάρα μα πάρα πολύ, να βγει στα καταστήματα. Δεν ξέρω. Εδώ δεν υπάρχει στολή που σε προστατεύει με συγκεκριμένες ιδιότητες, αλλά ο χειρισμός του χρόνου, είναι το στοιχείο που κάνει μοναδικό, αυτόν τον τίτλο. Ίσως να θυμίζει λίγο, HALF LIFE.

Συνέχεια προς σχολιασμό, έχει το NEED FOR SPEED, PROSTREET –αγορασμένο.
Βρίσκομαι στην αρχή ακόμα, και θα πω, πως δεν έχει την ποιότητα του CARBON, με τα φοβερά βίντεο ή το μοναδικό παίξιμο, ΟΝΤΩΣ. Το PROSTREET, δεν έχει βίντεο μετά το ξεκίνημα, και θα εκνευριστείτε λίγο, για να περάσετε εκείνο το 1 τοις εκατό. Όχι, δεν το πέρασα ακόμα. Έχει πολύ τρέξιμο και αναγκαστικό σπάσιμο των ρεκόρ σε πίστες και αγώνες, δυστυχώς. Μου φαίνεται θα βρω κάποιο save από το ίντερνετ, για να μη μου σπάσουν τα νεύρα. Που δεν θα καταφέρω να σπάσω τα αναγκαστικά ρεκόρ. Δυστυχώς, δεν είναι τόσο καλό όσο σε demo του, αν έχετε ασχοληθεί. Μην το αγοράσετε. Όχι, δεν θα πω τίποτα άλλο γι’ αυτόν τον τίτλο.




Πρόσθετα σχόλια για GAMES:

Παιχνίδια δεν κρατάω. Είτε τα χαρίζω, είτε τα πετώ. Όπως το Civilization 4, που μου έδωσε την κρυάδα, χωρίς patch, να μην μπορεί να κάνει save, όταν το συγκεκριμένο αρχείο έπιανε πάνω από 400ΚΒ. Γρήγορα το παράτησα πλέον αδιαφορώ πλήρως, αν βγει, 5, ή τίτλος με έξτρα φυλές. Πέρασε ο καιρός που το 3, με απασχολούσε για ώρες και ώρες. Δικαιολογημένα.
Όσο για το CRYSIS, ας το κρατήσω. Μπορεί να το ζητήσει ένα επόμενο της σειράς, αν και όποτε βγει, κι έχω όρεξη να το αγοράσω. Γιατί θα βγει, Β μέρος. Γενικά πάντως, έχω την εντύπωση ότι δεν βρίσκω καλούς τίτλους, στην αγορά. Δεν ξέρω ποια είναι η δική σας γνώμη.

Τώρα που το θυμήθηκα, είχα ακούσει μια επίθεση ενός κυβερνητικού μέλους για το Gaming. Πιθανόν γιατί γνωρίζει το Κράτος, πως οξύνει τη φαντασία και τα γρήγορα ανακλαστικά. Δεν θέλουν κάτι τέτοιο.
Όσο για την άποψη, που λέει: καλύτερα να ζεις, παρά το Gaming, φαντάζομαι το υποστηρίζουν όσοι είναι σάρκα μόνο, που ετούτο δηλώνει πως δεν σέβονται καθόλου το χ ψ πρόσωπο, απέναντι τους. Τη φαντασία μου την καλλιέργησα με δημιουργικό παιχνίδι ως παιδί, και με pc gaming, αργότερα. Και με πολύ αγάπη για τους ανθρώπους. Τις γυναίκες, συγκεκριμένα. Αυτά.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home