Κατάλληλο για όλους

Wednesday, May 30, 2007

Ο αρχηγός της οικογένειας

Ήταν δύο δίδυμες αδελφές, η Περσεφόνη και η Χαρίκλεια. Τελείωσαν και οι δύο, το λύκειο, όμως, μόνο η Περσεφόνη πέρασε στο Πανεπιστήμιο. Και μάλιστα σε ένα νησί, πολύ μακριά από την Αθήνα. Επιστρέφοντας, ακολούθησαν χρόνια με σεμινάρια και εργασία με ελάχιστη μίσθωση σε υπηρεσίες της επαρχίας. Όλο αυτό τον καιρό η Περσεφόνη έλειπε από το σπίτι, καταφέρνοντας επίσης, έπειτα 10 χρόνια να τη συνοδεύει ένα σταθερό εισόδημα, πάνω στον τομέα που σπούδασε. Είχε ανακαλύψει και μια κατοικία με ένα πολύ καλό ενοίκιο, κι έτσι εξακολουθούσε να παραμένει ακόμα ανεξάρτητη από τη στιγμή που τελείωσε το λύκειο. Καμία σχέση βέβαια με την αδελφή της Χαρίκλεια, η οποία ήταν άτυχη στην εύρεση εργασίας, και από τα δέκα χρόνια που είχαν πλέον περάσει, δούλεψε, μόλις τα τέσσερα. Έμενε ακόμη με τους γονείς της.
Η Περσεφόνη επικοινωνούσε άνετα με τη μητέρα της η οποία, μπορεί να συμφωνούσε κατά ήμισυ με τις αποφάσεις της κόρης της όμως δεν την πίεζε καθόλου, κι όλη η ανησυχία της επικεντρωνόταν στην σωματική της ασφάλεια. Ο πατέρας δεν ερχόταν επ’ ουδενί λόγο, σε ρήξη μαζί της επειδή γνώριζε τον ανεξάρτητο χαρακτήρα της κόρης του, η οποία δεν ανεχόταν οποιοδήποτε έλεγχο στην ζωή της. Άκουγε τις προτροπές του πατέρα της, όμως δεν τσακωνόταν ποτέ μαζί του. Επειδή ήταν έτοιμος να της γράψει το σπίτι στο χωριό του πατέρα του.
Εκείνος, σε μια ιδιωτική συζήτηση που είχε κάνει με την άλλη του κόρη, Χαρίκλεια, της αποκάλυψε, πως δεν ερχόταν σε ρήξη με την αδελφή της γιατί εμμέσως τον είχε “απειλήσει”, αφού το εισόδημα της είχε πολύ καλές αποδοχές, πως θα εγκατέλειπε την Πρωτεύουσα για να εγκατασταθεί μόνιμα, κάπου αλλού. Δεν θα άντεχε μια επανάσταση της.
Η Χαρίκλεια δεν εκδήλωνε διπλωματική αντιμετώπιση απέναντι στα συναισθήματα του πατέρα της, αντίθετα, ερχόταν σε ευθεία ρήξη μαζί του όταν εκείνος γινόταν καταπιεστικός, σε σημείο να γυρίσει και να του πει κάποια στιγμή, «επειδή δεν μπορείς να ελέγχεις την Περσεφόνη επειδή ζει μόνη της, καταπιέζεις εις διπλούν, εμένα, που ζω ακόμη μαζί σας, έπειτα από τρεις δεκαετίες ακόμη.
Μήπως είσαι κι εσύ, ένας αντίστοιχος πατέρας; Ο αρχηγός της οικογένειας, ο οποίος παραπλανάται από την άστοχη υποταγή του ενός του παιδιού, στην οποία δεν παρατηρεί κενά, αντίθετα, όταν το δεύτερο του παιδί εκδηλώνει άμεσα και αληθινά την τάση του να έχει το ίδιο, τον έλεγχο του εαυτού του, εξακολουθείς ακόμη υποσυνείδητα, να πιστεύεις ότι ελέγχεις εσύ τα πάντα. Άρα, όποιος σε πλησιάζει με “καλό” τρόπο, κατέχει την τέχνη της αληθινής επικοινωνίας.
Εύχομαι οι περισσότεροι από εσάς, να πετύχατε στις πανελλήνιες, κυρίως όμως, να έχετε τα μέσα να σπουδάσετε στην επαρχία. Εύχομαι να πετύχατε στην καλύτερη επιλογή, που θέσατε ως προτεραιότητα. Πάνω απ’ όλα, συγκρατήστε τον ενθουσιασμό σας, και την όρεξη, γιατί τώρα ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή σας. Συνοδεύεται από μια νέα μορφή ανεξαρτητοποίησης, μαθαίνοντας την ευθύνη των χρημάτων, την ευθύνη του ίδιου μας του εαυτού. Προσέξτε τον εαυτό σας. Εύχομαι πραγματικά, να έχετε τα μέσα, να ξεκινήσετε τον εφοδιασμό της προσωπικότητας σας, μαθαίνοντας μια επιστήμη. Επιμείνετε. Αφοσιωθείτε, χωρίς όμως, υπερβολές. Μην εξαντληθείτε, απ’ το διάβασμα. Κυρίως, δείτε το δώρο που σας δόθηκε, ταπεινά, χωρίς να υποτιμάτε όσους δε τα κατάφεραν να πετύχουν στις πανελλήνιες.

Γεράσιμος Μηνάς 2006-2007

0 Comments:

Post a Comment

<< Home